Kalendarz Ogrodniczy
Plant image

Szparag lekarski
Asparagus officinalis

Pochodzenie:
Azja
Pokrój:
wzniesiony
Wysokość:
do 1 m
Sposób uprawy:

Zastosowanie:
roślina uprawna
Kwitnienie:

Owoce:
kuliste

Szparag lekarski to gatunek byliny, który naturalnie występuje na terenie Azji. Gatunek jest szeroko rozpowszechniony na całym świecie jako roślina uprawna. Częścią jadalną stanowią młode pędy, które potocznie zwane są wypustkami. Pęd może mieć różną barwę w zależności od tego w jaki sposób jest uprawiany. Szparag jest zielony gdy wypustki wyrastają ponad ziemię. Pod wpływem promieni słonecznych przebarwiają się na zielono. Szparagi mogą być również białe gdy są uprawiane pod powierzchnią ziemi. Nie dociera do nich wtedy światło i nie wytwarzają żadnego barwnika. Pęd nadziemny rośliny dorasta do 1 m wysokości. W dolnej części jest nagi i prosty, a w górnej silnie rozgałęziony. Liście są przekształcone w łuski, które okrywają pęd. Kłącze jest krótkie ale rozgałęzione. Wyrasta z niego kilka pędów nadziemnych oraz mięsiste korzenie. System korzeniowy jest silnie rozgałęziony. Kwiaty są drobne, dzwonkowate. Mają barwę żółtą i zieloną. Jest to gatunek dwupienny. Kwiaty męskie i żeńskie tworzą się na różnych roślinach. Owoce są kuliste, małe, barwy czerwonej. Owoc zawiera zwykle 6 nasion. Szparag lekarski najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Wymaga gleb żyznych i przepuszczalnych. Odczyn podłoża powinien być obojętny. Roślina źle rośnie na glebach ciężkich i podmokłych. Rok przed rozpoczęciem uprawy należy zastosować obornik. W okresie produkcji szparagów zaleca się również stosowanie obornika co ok. 3 lata. W okresie wegetacyjnym należy dokarmiać rośliny poprzez nawozy mineralne. Szparagi można rozmnażać poprzez podział kłączy. Do uprawy najlepiej wybrać zdrowe i silne rośliny. Należy je sadzić w rzędach w odstępach ok. 150 cm. Odstęp między roślinami w rzędzie powinien wynosić ok. 50 cm. Kłącza należy sadzić do dołów o głębokości ok. 25 cm. Następnie należy je pokryć cienką warstwą ziemi. Odpowiednim terminem do sadzenia kłączy jest przełom marca i kwietnia. Dopiero w trzecim roku uprawy można przystąpić do zbioru szparagów. Odpowiednim terminem jest okres od wiosny do połowy lata. Zbiór odbywa się poprzez ścięcie nożem pędów. Po zbiorze należy je przechowywać w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Najlepszy jednak smak mają szparagi zaraz po zbiorze, do 2 dni. Szparagi posiadają dużą zawartość witamin (A, C, E). Zawierają również m.in. żelazo, potas i magnez. Szparagi zwiększają krzepliwość krwi oraz poprawiają pracę układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika.

Drukuj do PDF

Komentarze

Informacje

Grupa:
Warzywa
Rodzaj:
Asparagus
Nasłonecznienie:
Słoneczne
Stanowisko:
Jasne, słoneczne
Odczyn podłoża:
Obojętny
Kolor kwiatów:
Żółty
Kolor liści:
Zielony
Autor:
karolina

Zdarzenia

Wybierz zdarzenia, które chcesz dodać do przypomnień.

Zaznacz/ odznacz wszystkie
Zbiór
Od 2016-05-13 do 2016-07-30
Rozmnażanie
Od 2016-03-10 do 2016-04-22
Nawożenie
Od 2016-03-19 do 2016-04-21