Jest to odmiana sałaty masłowej. Jest bardzo łatwa w uprawie i często wykorzystywana w ogrodach warzywnych. Liście są barwy jasnozielonej. Młode liście są zbite i tworzą kulę. Starsze tworzą luźną rozetę. Odmiana ta charakteryzuje się dużymi główkami. Mogą one osiągnąć masę do 400 gram. Jeśli pęd zacznie się wydłużać to będzie to oznaczać, że roślina przechodzi w fazę generatywną. Na szczycie pędu będą powstawać kwiaty. Są one bardzo drobne i jasnożółte. Ta odmiana sałaty charakteryzuje się tym, że nie ma tendencji do wybijania w kwiatostan. Jest to ograniczone nawet przy wysokich temperaturach. Roślina preferuje stanowiska ciepłe i słoneczne. Gleba najlepiej zasobna w składniki pokarmowe i przepuszczalna. Rozmnażać można poprzez wysiew nasion lub z rozsady. Drugi sposób pozwala na szybsze otrzymanie rozrośniętej rośliny. Rozmnażanie z rozsady należy rozpocząć w lutym. Wraz z ich wzrostem należy je przesadzać do większych doniczek. Po ok. półtora miesiąca rozsadę można wysadzać na miejsce stałe. Najlepszy moment na sadzenie to połowa marca - początek kwietnia. Szczególnie w sezonie wegetacji należy odchwaszczać podłoże. Zaleca się również spulchnianie międzyrzędzi.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie