Jest to popularne warzywo korzeniowe. Rzodkiewka charakteryzuje się krótkim okresem wegetacyjnym. Liście są lirowate, barwy zielonej. Korzenie w zależności od odmiany są kuliste lub wydłużone, a barwa ciemno lub jasno różowa. Korzeń stanowi część jadalną rośliny. Roślina wymaga ciepłego stanowiska. Podłoże powinno być lekkie i przepuszczalne gdyż na glebach ciężkich może dojść do deformacji korzeni. Rzodkiewka lepiej rośnie w chłodniejszych temperaturach do 15st. W zbyt wysokich mogłoby dojść do pękania korzeni. Z tego względu do wysiewu nasion powinno się przystąpić już na początku marca. Odległość między rzędami powinna wynosić ok. 30 cm. Należy regularnie odchwaszczać rośliny oraz spulchniać glebę. Ważne jest również systematyczne nawadnianie. Zbyt wysoka temperatura połączona z przesuszeniem podłoża, poza pękaniem korzeni, prowadzi również do parcenia miąższu. W efekcie rzodkiewka nie będzie nadawała się do jedzenia i straci swoje wartości odżywcze. Negatywnie wpływają na nią w pobliżu pomidory i kapusta. Natomiast dobrym sąsiedztwem jest marchew, groch, ogórek i sałata. Warto stosować nawozy organiczne, np.: kompost, jednak należy unikać świeżego obornika. W uprawie rzodkiewki nawozy najlepiej stosować jeszcze przed siewem. Roślina nie toleruje mrozów, przemarza gdy temperatura jest niższa niż -5°C.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie