To roślina uprawna, nie rośnie dziko. Ma jadalny korzeń oraz młode liście. Korzeń w smaku przypomina rzodkiewkę. Jest na dole jasny zaś w górnej części czrwony. Łodyga dorasta do 120 cm wysokości. Liście zielone, dolne ząbkowane, a te znajdujące się na górze są całobrzegie. Kwiaty są drobne, żółte. Roślinę można uprawiać na stanowisku słonecznym jak i półcienistym. Wymaga gleby gliniasto piaszczystej. Należy przeprowadzać nawożenie nawozami organicznymi. Zabieg ten należy wykonywać w okresie wzrostu rośliny. W okresie wegetacji należy również pamiętać o systematycznym podlewaniu. Rzepa nie lubi przesuszonej gleby dlatego nie można tego zaniedbać. Roślinę można uprawiać z nasion. Wysiewa się je wprost do gruntu na głębokość ok. 2 cm. Można to wykonywać od kwietnia do sierpnia. Rzepa jest bogata w sole mineralne oraz witaminy. Wykazuje pozytywne działanie na organizm. Działa również wzmacniająco na włosy.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie