Rukiew wodna jest gatunkiem, który należy do rodziny kapustowatych. Jej naturalne miejsce występowania to Europa i Azja. Roślina może osiągać wysokość do 1 m. Łodyga jest wzniesiona lub pokładająca, silnie rozgałęziona. Liście są nieparzysto pierzasto złożone. Są błyszczące i ciemnozielone. Liść znajdujący się na szczycie jest dużo większy od pozostałych. Kwiaty są drobne, barwy białej. Owocem jest łuszczyna. Liście i młode rośliny są częściami jadalnymi.
Roślina dobrze rośnie przy intensywnym nasłonecznieniu. Rukiew wodna najlepiej rozrośnie się w płytkiej wodzie płynącej. Możliwa jest również uprawa w wilgotnej glebie.
Możliwa jest uprawa rukwi wodnej pod osłonami oraz w gruncie. Pierwszą metoda ma tę zaletę, że może być uprawiana przez cały rok. Pod osłonami najlepiej sprawdza się uprawa hydroponiczna z zastosowaniem cienkowarstwowych kultur przepływowych. Roślina może być rozmnażana z nasion. Doniczki powinny zawierać ziemię wymieszaną z perlitem. W uprawie można również zastosować kostki wełny mineralnej. Siewki po ok. 3 tyg. należy przesadzić. W uprawie w gruncie stosuje się poletka zalewowe. Woda musi w nich stale przepływać. Dzięki temu korzenie są napowietrzane. W uprawie amatorskiej aby rozmnożyć rukiew wystarczy świeże i zdrowe łodyżki umieścić w naczyniu z wodą. Naczynie nie może być zbyt głębokie (ok. 5cm). Gdy wypuszczą korzenie można je przesadzić do podłoża.
W uprawie rukwi należy przede wszystkim stosować nawożenie azotowe. Dzięki dokarmianiu roślin tym pierwiastkiem zwiększymy zawartość barwników karotenoidowych w liściach. Można również zastosować płynny nawóz wieloskładnikowy w zależności od potrzeb.
Rukiew wodna rozrasta się bardzo szybko. Do pierwszego zbioru można przystąpić już po ok. 3 tygodniach od jej wysadzenia. Kolejne zbiory można przeprowadzać co ok. 4 tygodnie. Roślinę można przechowywać w opakowaniach foliowych. Temperatura powinna wynosić ok. 5°C a wilgotność ok. 90%. W takich warunkach rukiew można przechowywać ok. jednego tygodnia.
Liście w smaku są pikantne. Chętnie są wykorzystywane w kuchni. Roślina oczyszcza krew oraz poprawia trawienie. Najlepiej gdy jest spożywana na surowo ponieważ nie traci wtedy swoich wartości odżywczych.
Komentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie