Jest to roślina należąca do rodziny selerowatych. Pietruszka zwyczajna jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku wegetacji wytwarza przyziemne liście a także korzenie. W drugim roku wegetacji tworzy rozgałęzioną łodygę dorastającą nawet do 80 cm wysokości. Część jadalną rośliny tworzą liście oraz korzeń spichrzowy. Pietruszka najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Wymaga gleby próchniczej, przepuszczalnej i lekkiej. Rozmnażana jest z siewu nasion do gruntu. Dobrze jest stosować uprawę w redlinach aby zapobiec rozdwajaniu korzeni, szczególnie na glebach zwartych. Wysiew powinien odbywać się w okresie od końca marca do połowy kwietnia. Nasiona powinny być wysadzone na głębokość ok. 1,5 cm. Pietruszka ma średnie wymagania pokarmowe, można siać w drugim roku po oborniku lub bezpośrednio po nawozach zielonych lub kompoście. Pietruszka ma długi okres kiełkowania (3-4 tygodnie) i wegetacji, należy więc wysiewać ją jak najwcześniej, tym bardziej, że nie jest wrażliwa na niskie temperatury. Nasiona pietruszki kiełkują już w temperaturze 2-3°C, a siewki i starsze rośliny wytrzymują przymrozki do -9°C. Zbiór korzeni pietruszki należy wykonać pod koniec października. Osiągają wtedy dojrzałość zbiorczą i są najbardziej wzbogacone o wartościowe składniki. Natkę pietruszki należy zbierać od wiosny do początku jesieni.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie