Patison należy do rodziny dyniowatych. Jest odmianą dyni zwyczajnej. Roślina pochodzi z rejonów Ameryki Północnej. Dorasta do 80 cm wysokości. Jest pokroju krzaczastego. Kwiaty są barwy żółtej i wyrastają z kątków liści. Owoce są duże i płaskie. Brzegi są faliście pofałdowane. Owoce są barwy zielonej, białej lub czarnej w zależności od odmiany.
Roślina jest łatwa w uprawie. Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym i osłoniętym od wiatru. Wymaga gleb żyznych i próchniczych. Dobrze sprawdza się podłoże piaszczysto gliniaste. Roślinę można jednak uprawiać również na glebach gorszej jakości.
Patison może być uprawiany z siewu wprost do gruntu oraz z rozsady. Uprawa z rozsady jest częściej stosowana. Siew nasion powinien odbywać się od połowy w kwietnia przy uprawie z rozsady. Głębokość siewu to 2 cm. Warto jest zahartować rośliny przed sadzeniem. Należy zmniejszać temperaturę oraz ograniczyć podlewanie. Gotowa rozsada powinna być wysadzana do gruntu w maju.
Roślina wymaga nawożenia. Warto zastosować obornik lub kompost. W uprawie patisona duże znaczenie ma również dokarmianie roślin nawozami wieloskładnikowymi. Odpowiednim terminem zastosowania tych nawozów jest okres po 3 tygodniach od momentu wysadzenia roślin oraz po pierwszym zbiorze.
Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie patisona należy podlewanie. Roślina ma duże zapotrzebowania wodne. Szczególnie wrażliwe na suszę są w okresie zawiązywania owoców oraz podczas ich dojrzewania. Aby chronić przed niskimi temperaturami można okrywać rośliny agrowłókniną.
Do zbioru warzyw można przystąpić już po ok. 1,5 miesiąca od momentu wysadzenia. Zbiór można prowadzić aż do października. Zaleca się częste wykonywanie zbiorów patisona ponieważ pobudza to rośliny do wytwarzania nowych owoców.
Komentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie