Kiwano jest gatunkiem ogórka należącego do rodziny dyniowatych. Jego naturalnym środowiskiem jest Afryka. Roślina posiada długą, płożącą się łodygę. Kwiaty są rozdzielnopłciowe. Mają barwę żółtopomarańczową. Owoce są owalne. Skórka owocu jest zielona a później pomarańczowa. Miąższ jest zielonożółty.
Roślina preferuje stanowisko ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru. Wymaga gleb żyznych, dobrze przepuszczalnych. W okresie wegetacji oraz zaraz po wysadzeniu roślin należy utrzymywać wysoką wilgotność podłoża. Odpowiednie i systematyczne podlewanie w tych okresach gwarantuje lepszy wzrost i plonowanie. Ograniczymy również opadanie kwiatów oraz zawiązków.
Kiwano może być rozmnażany z nasion. Odpowiednim terminem do wysiewu nasion jest przełom kwietnia i maja. Nasiona należy wysiewać do doniczek z substratem torfowym. W czasie kiełkowania należy utrzymywać wysoką temperaturę. Dodatkowo można okryć doniczki folią. Gotowa rozsada powinna być wysadzana do gruntu na początku czerwca.
Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy spulchnianie wierzchniej warstwy gleby. Ważne jest również systematyczne odchwaszczanie oraz podlewanie roślin.
Kiwano jest gotowe do zbioru ok. 10 tygodni od momentu wysadzenia rozsady. Zaleca się przeprowadzenie zbioru przed pierwszymi przymrozkami. Kiwano jest wrażliwe na niskie temperatury. Owoce przemarznięte szybciej gniją i nie nadają się do spożycia.
Komentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie