Jest to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, potocznie zwana brukselką. Roślina w zależności od odmiany, może dorastać do 100 cm wysokości. Tworzy rozetę z gładkich liści. Na mocno ulistnionych łodygach, w kątach liści powstają główki. Na samym szczycie łodygi wyrastają duże liście. Jest to roślina dwuletnia. W drugim roku wegetacji tworzy pęd kwiatostanowy. Brukselka wymaga gleb żyznych. Nie można dopuścić do nadmiaru oraz do niedoboru wody w glebie. Stanowisko powinno być słoneczne. Im mniej światła tym gorsze zawiązywanie główek przez roślinę. Brukselka wymaga lekkiego przemrożenia, wtedy jest dużo bardziej smaczniejsza. Najlepszą temperaturą będzie ok. 13°C. Rozmnażanie brukselki wykonywane jest z rozsady. Nasiona wysiewa się w kwietniu, gotowa rozsada powinna być wysadzona na miejsce stałe w czerwcu. Ważne jest systematyczne podlewanie zaraz po posadzeniu. W połowie września należy przystąpić do ogławiania. Należy więc odciąć wierzchołek pędu. Dzięki temu zabiegowi otrzymamy lepszy i większy plon.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie