Kamelia japońska Camellia japonica
Kamelia japońska pochodzi z gór w południowozachodnich Chinach i została stąd sprowadzona do Japonii, gdzie tworzy lasy jako małe drzewo i krzew. Lubi bliskość wody, rośnie także na terenach wysoko położonych, gdzie temperatura w zimie często opada o kilka stopni poniżej zera.
W 1731 r. sprowadzono tę roślinę do Anglii. Dopiero w końcu XVIII w. dotarła do Niemiec
i była tu przeważnie uprawiana w prywatnych majątkach lub w ogrodach botanicznych. Kamelia japońska znajduje u nas zastosowanie głównie jako roślina doniczkowa. Ma błyszczące, skórzaste, owalne liście i kwiaty w kolorze białym, różowym, czerwonym lub wielobarwne, rosnące na krótkich szypułkach i zapachem przypominające jaśmin.
Często roślina już po niedługim czasie zaczyna chorować z braku właściwej pielęgnacji. Ze względu na swoje pochodzenie roślina bardzo dotkliwie reaguje na zbyt wysoką temperaturę, suche powietrze, także na wyschnięcie bryły korzeniowej.
Okres kwitnienia: od listopada do kwietnia.
Komentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie