Morfologia
Kabaczek jest odmianą dyni zwyczajnej. Gatunek należy do rodziny dyniowatych. Jest to gatunek jednoroczny. Roślina znana również pod nazwą cukinia. Jednak kabaczek od cukinii różni się przede wszystkim pokrojem. Kabaczek przybiera formę płożąca, zaś cukinia krzaczastą. Liście są kształtu sercowatego lub okrągłego. Kwiaty są żółte i pojedyncze. Owocem są jagody o wydłużonym kształcie. W uprawie jest wiele odmian, które różnią się wyglądem oraz smakiem.
Wymagania uprawowe
Kabaczek jest rośliną ciepłolubną. Najlepiej rośnie w temperaturze 20-25°C. Rośliny przy niskich temperaturach zamierają. Roślina wymaga gleb przepuszczalnych i zasobnych w składniki pokarmowe. Odczyn gleby powinien być obojętny.
Nawożenie
Roślina preferuje glebę bogatą w składniki pokarmowe. Jesienią warto zastosować obornik. Najlepszą dawką jest 30-40 kg obornika na 10 m2. W okresie wegetacji dobrze jest zasilać nawozami wieloskładnikowymi. Roślina wyda wtedy lepsze plony, a owoce będą wyższej jakości.
Uprawa
Warzywo może być uprawiane z siewu wprost do gruntu oraz z rozsady. Nasiona należy wysiewać bezpośrednio do gruntu dopiero w drugiej połowie maja. Nie ma wtedy zagrożenia, że roślina przemarznie. Rozsadę można przygotować wcześniej. W połowie kwietnia mona przystąpić do wysiania nasion do pojemników. Należy jednak utrzymać wysoką temperaturę otoczenia.
Zbiór
Kabaczek dość szybko owocuje. Z jednej rośliny można zebrać nawet do 40 kabaczków. Ważna jest częstotliwość zbiorów.
Zabiegi pielęgnacyjne
Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie kabaczka należy podlewanie, nawożenie oraz regularne odchwaszczanie.
Zastosowanie
Kabaczek nie ma zbyt wysokich wartości odżywczych jednak jest bardzo smaczny. Stosowany jest w kuchni na surowo jak i również w formie pieczonej lub gotowanej. Przyrządza się z nich wiele potraw.
Komentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie