Cykoria endywia jest rośliną należącą do rodziny astrowatych. Może osiągnąć wysokość do 1,5 m. Roślina wytwarza dwa rodzaje liści. Na dole są podłużne i pierzaste, liście znajdujące się na szczycie łodygi są jajowate. W kątach liści wyrastają kwiatostany o barwie niebieskiej. Endywia preferuje stanowiska słoneczne. Gleba powinna być lekka o odczynie obojętnym. Roślinę można uprawiać z siewu nasion wprost do gruntu. Pod koniec czerwca można przystąpić do wysiewu nasion. Siew powinien być rzędowy, a ich odległość powinna wynosić ok. 30 cm. Liście endywii są gorzkie w smaku dlatego też przed zbiorem należy przeprowadzić zabieg bielenia. Dzięki temu liście będą delikatniejsze i smaczniejsze w spożyciu. Zabieg bielenia wykonuje się poprzez ograniczenie dostępu światła do liści. Wszystkie zewnętrzne liście należy związać, liście w środku staną się przez to jaśniejsze i smaczniejsze.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie