Awokado również nazywane jest smaczliwką. Roślina należy do rodziny wawrzynowatych. Jest to drzewo, które w naturalnych warunkach dorasta do 20 m wysokości. Liście są zielone, całobrzegie i lancetowate. Kwiaty zebrane są w wiechy. Owoc jest kształtu gruszkowatego lub jajowatego. Skórka owocu jest gruba i ciemnozielona. Uprawa rośliny jest możliwa w pomieszczeniu w doniczce. Aby wyhodować awokado należy wyjąć pestkę z owocu. Pestka powinna być sadzona do podłoża lekkiego, o odczynie obojętnym. Pestkę należy umieścić w ziemi węższym końcem do góry. Końcówka pestki powinna lekko wystawać ponad warstwę podłoża. Doniczkę można okryć folią aby utrzymać wysoką wilgotność i temperaturę. Młode rośliny dobrze jest nawozić co 2 tygodnie. Do tego zabiegu najlepiej jest stosować nawozy wieloskładnikowe. Dzięki temu poprawimy wzrost rośliny i dostarczymy niezbędne składniki. Roślina nie lubi niskich temperatur. Najlepiej rośnie w stałej temperaturze ok. 23°C. Zimą powinno się obniżyć temperaturę. Awokado wchodzi w okres spoczynku. Temperatura nie powinna jednak spaść poniżej 10°C.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie