Brzoskwinia zwyczajna jest gatunkiem drzewa należącego do rodziny różowatych. Roślina może dorastać do 6 m wysokości. Liście są zielone, ząbkowane. Kwiaty są barwy różowej, pojawiają się w kwietniu. Owoce są okrągłe, pokrywa je omszona skórka o barwie żółtej z czerwonym rumieńcem. Najlepiej uprawiać roślinę na stanowisku nasłonecznionym. Gleba powinna być próchnicza, żyzna i przepuszczalna. W uprawie brzoskwini ważne jest cięcie. Zabieg najlepiej wykonywać gdy na pędach są pąki kwiatowe (faza różowego pąka). Roślina jest wrażliwa na przymrozki dlatego też zbyt wczesne cięcie może spowodować, że brzoskwinia łatwo przemarznie. Zbyt późne cięcie wydłuża okres wzrostu co może spowodować, że roślina nie wejdzie w stan spoczynku. Korona powinna być prowadzona w formie kielicha. Najlepiej aby główne pędy wyrastały pod szerokim kątem. Roślina narażona jest na chorobę grzybową zwaną kędzierzawością liści brzoskwini. Objawami są na początku żółte a z czasem czerwone liście na których pojawia się nalot grzybni. Aby walczyć z chorobą należy prowadzić oprysk środkami grzybobójczymi w odpowiednich terminach.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie