Jest to rodzaj pnączy należący do rodziny winoroślowatych. Pędy rośliny są pnące lub płożące. Znajdują się na nich wąsy czepne. Pnącze może osiągać długość do 10 m. Kwiaty są drobne, zebrane w wiechy. Owoce są nazywane winogronami. Barwa w zależności od odmiany jest jasnozielona, fioletowa lub czarna. Roślinę najlepiej sadzić na stanowisku słonecznym i osłoniętym od silnych wiatrów. Gleba nie powinna być zakwaszona oraz zbyt wilgotna. Winorośl wymaga cięcia. Jeśli uprawiamy odmiany altanowe to cięcie powinno ograniczać się do usuwania uschniętych i porażonych pędów. Należy również wycinać niektóre pędy aby prześwietlić roślinę. W uprawie odmian deserowych należy wykonywać cięcie corocznie. Winorośl najlepiej owocuje na tegorocznych pędach, które wyrastają z pędów ubiegłorocznych. Należy więc zwrócić na to uwagę przy wykonywaniu zabiegu. Po jesiennym cięciu rośliny najlepiej pozostawić ok. 3 pędów jednorocznych z pąkami kwiatowymi. W okresie jesienno-zimowym należy okrywać roślinę. Najlepiej jest wykonać kopczykowanie poprzez usypanie ok. 30 cm warstwy ziemi u podstawy rośliny. Pędy winorośli, które będą owocować w następnym roku zaleca się okręcić włókniną lub przygiąć do ziemi i obsypać.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie