Pochodzenie:
Europa; Azja
Pokrój:
wzniesiony
Wysokość:
do 1 m
Sposób uprawy:
Zastosowanie:
roślina uprawna
Kwitnienie:
Owoce:
Jest to roślina należąca do rodziny selerowatych. Łodyga może dorastać do 1 m wysokości. Liście zielone, ząbkowane na brzegach. Korzeń bulwiasty i spichrzowy. Nać selera oraz korzenie są częścią jadalną. Roślina wymaga stanowiska nasłonecznionego. Gleba powinna być żyzna i bogata w próchnicę. Seler korzeniowy uprawiany jest z rozsady. Jest to roślina wrażliwa na przymrozki. Z tego względu gotową rozsadę powinno się wysadzać do gruntu dopiero po pierwszej połowie maja. W uprawie selera szczególnie ważne jest nawadnianie. W sierpniu i wrześniu należy codziennie intensywnie nawadniać rośliny. W tym okresie następuje wzrost i rozwój korzeni selera.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Grupa:
Warzywa
Rodzaj:
inna
Nasłonecznienie:
Słoneczne
Stanowisko:
Jasne, słoneczne
Odczyn podłoża:
Obojętny
Kolor kwiatów:
Biały
Kolor liści:
Zielony
Autor:
karolina
Zdarzenia
Wybierz zdarzenia, które chcesz dodać do przypomnień.
Zaznacz/ odznacz wszystkie
Zaznacz/ odznacz wszystkie
Zabiegi pielęgnacyjne
Od 2016-08-01 do 2016-09-30
Rozmnażanie
Od 2016-05-15 do 2016-05-21