Sałata masłowa to roślina jednoroczna. Należy do rodziny astrowatych. Liście sałaty masłowej są miękkie i gładkie. Starsze liście ułożone luźno. Młode liście tworzą kulistą główkę. Roślina przechodzi w fazę generatywną, w której dochodzi do wydłużania się pędu. Na szczycie pędu tworzą się żółte, drobne kwiaty. Sałata masłowa ma małe wymagania cieplne. Najlepiej kiełkuje w temperaturze ok. 17°C. Nasiona mogą jednak wykiełkować nawet w temperaturze ok. 3°C. Tworzeniu się główek sprzyja temperatura ok. 14°C. Zbyt gorące i długie lato może powodować szybkie wybijanie sałaty w pęd kwiatostanowy. Roślina najlepiej rośnie na glebie przepuszczalnej i żyznej. Sałata masłowa może być uprawiana z rozsady oraz z siewu nasion. Zaleca się uprawę sałaty z rozsady gdyż przyśpiesza to zbiór. Rozsadę najlepiej przygotować w lutym. Nasion nie należy przysypywać ziemią. Najlepiej kiełkują gdy mają dostęp do dużej ilości światła. W marcu można przystąpić do wysadzania rozsady na miejsce stałe. Jeśli uprawiany sałatę masłową w terminie wczesnowiosennym to można okryć rośliny folią perforowaną. Dzięki temu możemy przyśpieszyć zbiór. Zaraz po wysadzeniu roślin należy je okryć i pozostawić pod osłoną na okres ok. 2-3 tygodni. Nie lubi jedynie ziemi piaszczystej i suchej – rośnie na niej mniej delikatna i łatwiej wybija w pędy. Lubi wilgotną glebę i półcień, temperatura najlepiej do 20st. Susza powoduje, że główki stają się gorzkie i mniej delikatne.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie