Portulaka warzywna należy do rodziny portulakowatych. Jest to podgatunek jadalnej rośliny jednorocznej. Łodyga jest wzniesiona lub płożąca, dorasta do 50 cm. Bardzo obficie rozgałęzia się. Liście są jajowate, barwy zielonej. Kwiaty są drobne, niepozorne, barwy żółtej. Portulaka jest łatwą rośliną w uprawie. Rozmnażana jest z nasion. Są one wysiewane rzutowo wprost do gruntu. Podłoże powinno być ciepłe i przepuszczalne. Siew może się odbywać od maja do końca sierpnia. Roślina ma krótki okres wegetacji, trwa 4-8 tygodni. Zbiór może trwać nawet do pierwszych przymrozków. Zbiór odbywa się poprzez ścinanie łodyg z liśćmi nisko nad ziemią. W jednym roku zbiór może być nawet trzykrotny. Aby przyśpieszyć odrastanie portulaki należy po każdym zbiorze przykryć roślinę cienką warstwą ziemi kompostowej.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie