Kalendarz Ogrodniczy
Plant image

Pasternak zwyczajny
Pastinaca sativa

Pochodzenie:
Azja, Europa
Pokrój:
wzniesiony
Wysokość:
do 1 m
Sposób uprawy:
z nasion
Zastosowanie:
roślina uprawna
Kwitnienie:
wiosna
Owoce:
rozłupka

Jest to roślina, która należy do rodziny selerowatych. Warzywo w pierwszym roku wytwarza rozetę z wyprostowanymi liśćmi. W drugim roku wegetacji tworzy pęd kwiatostanowy. Może on dorastać do 1m wysokości. Liście są na brzegu ząbkowane, zielone. Liść szczytowy jest trójklapowy. Kwiaty są barwy żółtej. Zebrane są w baldachy u szczytu łodygi. Owocem jest rozłupka. Jest kształtu jajowatego. Pasternak jest warzywem korzeniowym. Jego częścią jadalną są korzenie.

Warzywo wymaga gleb próchniczych. Podłoże powinno charakteryzować się dobrymi stosunkami wodno powietrznymi. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego. Pasternak dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych ale nie powinien być sadzony w bezpośrednim nasłonecznieniu. Warzywo jest odporne na niskie temperatury. Może wytrzymać okresowe przymrozki dochodzące do -8°C. Pasternak ma dość duże wymagania wodne i powinien być podlewany systematycznie.

Pasternak wymaga nawożenia. Powinien być uprawiany w drugim roku po oborniku. Należy go dobrze przekopać z ziemią. Obornik powinien dotrzeć do niższych warstw gleby gdyż warzywo posiada długie korzenie. Przez cały okres wegetacji pasternak powinien być zasilany nawozami mineralnymi. Dawki są ustalane w zależności od potrzeb.

Roślina jest uprawiana z nasion. Najodpowiedniejszym terminem jest przełom marca oraz kwietnia. Należy zachować odpowiednia rozstawę pomiędzy rzędami (30 cm). Nasiona należy wysiewać na głębokość ok. 1 cm. Po ok. 2 tygodniach pojawiają się wschody. Przez cały okres kiełkowania należy odpowiednio nawadniać glebę. Ziemia powinna być wilgotna ale niezbyt mokra.

Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie plantacji. Nie trzeba okrywać roślin na zimę gdyż warzywo jest odporne na niskie temperatury. Należy również zadbać aby powierzchnia gleby nie zaskorupiała się. Zaleca się jej systematyczne spulchnianie.

Zbiór może być dokonywany w październiku. W tym okresie pasternak jest w pełni dojrzały. Warzywo można przechowywać w chłodnych miejscach.

Drukuj do PDF

Komentarze

Informacje

Grupa:
Warzywa
Rodzaj:
inna
Nasłonecznienie:
Słoneczne
Stanowisko:
Jasne, słoneczne
Odczyn podłoża:
Obojętny
Kolor kwiatów:
Żółty
Kolor liści:
Zielony
Autor:
karolina

Zdarzenia

Wybierz zdarzenia, które chcesz dodać do przypomnień.

Zaznacz/ odznacz wszystkie
Zabiegi pielęgnacyjne
Od 2016-04-15 do 2016-09-30
Zbiór
Od 2016-10-01 do 2016-10-29
Rozmnażanie
Od 2016-03-18 do 2016-04-21
Nawożenie
Od 2016-03-18 do 2016-09-23