Palma kokosowa należy do rodziny arekowatych. W naturalnych warunkach roślina może osiągać rozmiary 30m. Liście są pierzaste, mogą osiągać długość 5m. Liście tworzą charakterystyczne pióropusze. Owoce osiągają duże rozmiary. Na początku są zielone a gdy dojrzeją brązowieją. Dojrzały owoc jest twardy i zawiera masę orzechową oraz mleko kokosowe. Roślina może być uprawiana w pomieszczeniu w donicach. W domowych warunkach roślina nie wytworzy owoców. Aby jednak spróbować wyhodować palmę kokosową należy umieścić orzech kokosowy w donicy. Ziemia powinna być próchnicza i żyzna. Orzech powinien być wysadzony w ten sposób aby jego połowa wystawała ponad powierzchnie ziemi. Aby roślina wykiełkowała trzeba czekać nawet ok. 6 miesięcy. Stanowisko w uprawie palmy powinno być słoneczne. Zimą można dodatkowo sztucznie doświetlać roślinę. Podłoże powinno być stale wilgotne. Zaleca się wlewać wodę na podstawkę pod doniczkę. Nadmiar wody, której roślina nie wypije należy wylać. W uprawie palmy kokosowej w domowych warunkach można również stosować bezpośrednie zraszanie liści. Palma wymaga nawożenia mineralnego. W okresie od wiosny do końca lata należy dokarmiać roślinę. Do tego zabiegu najlepiej jest stosować nawozy wieloskładnikowe lub nawozy przeznaczone specjalnie do uprawy palm.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie