Kalendarz Ogrodniczy
Plant image

Mango indyjskie
Mangifera indica

Pochodzenie:
Chiny, Indie
Pokrój:
wzniesiony
Wysokość:
do 30 m
Sposób uprawy:

Zastosowanie:
roślina uprawna
Kwitnienie:

Owoce:

Mango indyjskie zwane jest również mangusodrzewem. Roślina należy do rodziny nanerczowatych. W swoim naturalnym środowisku jest drzewem, które może osiągnąć rozmiary 30 m. Możliwa jest również uprawa w naszym klimacie, w doniczce. Roślina osiąga wtedy dużo mniejsze rozmiary. Liście są całobrzegie i podłużne. Kwiaty małe i niepozorne. Są barwy żółtej lub czerwonej. Owocem jest pestkowiec. Skórka owocu jest na początku zielona. Dojrzały owoc ma barwę żółtą. Mango można wyhodować z pestki. Pestki najlepiej jest pobierać z owoców dojrzałych. Ułatwi to kiełkowanie rośliny. Przed wysadzeniem należy oczyścić pestkę z miąższu oraz włókien. Aby przyśpieszyć kiełkowanie pestkę można przetrzeć papierem ściernym. Można zastosować również moczenie w wodzie o temperaturze ok. 22°C przez 1h. Pestka powinna być sadzona zaostrzoną stroną do góry. Należy ją umieścić w podłożu tak, aby w połowie wystawała ponad warstwę gleby. Podłoże powinno być przepuszczalne i żyzne. Doniczkę z wysadzoną pestką można okryć folią aby utrzymać wysoką wilgotność i temperaturę. W folii należy zrobić kilka otworów. Mango lubi wysoką wilgotność powietrza oraz stale lekko wilgotne podłoże. Do podlewania najlepiej jest stosować wodę przegotowaną. Nie powinno się polewać wodą liści gdyż może dojść do porażeń grzybowych i bakteryjnych.

Drukuj do PDF

Komentarze

Informacje

Grupa:
Drzewa owocowe
Rodzaj:
inna
Nasłonecznienie:
Słoneczne
Stanowisko:
Jasne, słoneczne
Odczyn podłoża:
Obojętny do kwaśnego
Kolor kwiatów:
Żółty
Kolor liści:
Zielony
Autor:
karolina

Zdarzenia

Wybierz zdarzenia, które chcesz dodać do przypomnień.

Zaznacz/ odznacz wszystkie
Zabiegi pielęgnacyjne
Od 2016-03-25 do 2016-12-30
Rozmnażanie
Od 2016-03-25 do 2016-04-08