Mandarynka jest gatunkiem pochodzącym z Azji Południowej. Roślina uprawiana jest w rejonach świata gdzie występuje klimat tropikalny. W naszych warunkach może być również uprawiana ale tylko w formie doniczkowej. Nie osiąga również zbyt wysokich rozmiarów. W naturalnym środowisku roślina może dorastać do 8 m wysokości. Owoce mandarynki są okrągłe, lekko spłaszczone. Skórka owocu jest barwy pomarańczowej i łatwo oddziela się od miąższu. Rośliny lubią ciepłe i słoneczne stanowisko. Gleba powinna być lekko kwaśna i próchnicza. Mandarynki należy nawozić w okresie od marca do września. Do tego zabiegu najlepiej wykorzystać nawozy przeznaczone dla roślin cytrusowych. Jeśli na liściach pojawią się żółte plamy można stosować dokarmianie dolistne. W okresie spoczynku zaleca się przestawić rośliny do chłodniejszych pomieszczeń. Temperatura powinna wahać się od 10 do 15°C. Ważne jest aby nie obniżać nagle temperatury, najlepiej jest to wykonywać stopniowo. Dzięki temu unikniemy opadania liści spowodowane szokiem rośliny. W okresie spoczynku mandarynek należy również ograniczyć podlewanie i zaprzestać nawożenia.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie