Z kilku gatunków, które zostały wprowadzone do szerszej uprawy w celu pozyskiwania nasion (tzw. ziarna kawowego) największe znaczenie użytkowe oraz gospodarcze ma kawa arabska, która rośnie dziko tylko w Etiopi w górach prowincji Kaffa. W swojej ojczyźnie jest to drzewo kilkunastometrowe, natomiast na plantacjach uprawiana jest w formie krzewu, corocznie mocno przycinanego. Liście skórzaste eliptyczne długości ok. 5-20 cm. Kwiaty prawie siedzące o zapachu jaśminu i 5 białych płatkach. Kwitnienie w zależności od pory deszczowej może się powtarzać w ciągu roku. Owoce są kuliste o średnicy ok 1-1,5 cm, ciemnoczerwone z mięsistą śluzowatą owocnią. Nasiona te zawierają od 0,8 do 2,43% kofeiny. Po usunięciu miąższu i pokrywy nasiennej praży się nasiona w temp. 200st.C. Po zmieleniu służą do sporządzania dobrze nam znanego napoju, którym jest kawa. Jakość zależy w duzym stopniu od dojrzałości zebranych owoców, fermentacji i suszenia no i oczywiście od odmiany i pochodzenia.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie