Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Nie rośnie dziko, jest jedynie uprawiana. Łodyga jest skrócona, ma kształt owalny. Liście dość gęste, są różnego kształtu oraz wielkości. Roślina wymaga gleb przepuszczalnych, dość żyznych i umiarkowanie wilgotnych. Najlepszy plon można uzyskać z roślin sadzonych na stanowiskach dobrze nasłonecznionych. Kalarepę uprawia się z rozsady. Nasiona wysiewa się na koniec marca do skrzynek lub inspektów. Gotowa rozsada z ok. 4 liśćmi nadaje się do wysadzenia. Ważne jest hartowanie rozsady, które polega na ograniczeniu podlewania oraz na intensywnym wietrzeniu. Rośliny wymagają regularnego odchwaszczania. Aby zapobiegać chwastom zaleca się okrywać rośliny agrowłókniną. Dzięki temu dodatkowo ograniczamy rozwój chwastów oraz utrzymujemy odpowiednią wilgotność gleby.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie