Kalendarz Ogrodniczy
Plant image

Awokado, smaczliwka
Persea

Pochodzenie:
Ameryka Północna, Ameryka Południowa
Pokrój:
wzniesiony
Wysokość:
do 20 m
Sposób uprawy:

Zastosowanie:
roślina uprawna
Kwitnienie:

Owoce:

Awokado również nazywane jest smaczliwką. Roślina należy do rodziny wawrzynowatych. Jest to drzewo, które w naturalnych warunkach dorasta do 20 m wysokości. Liście są zielone, całobrzegie i lancetowate. Kwiaty zebrane są w wiechy. Owoc jest kształtu gruszkowatego lub jajowatego. Skórka owocu jest gruba i ciemnozielona. Uprawa rośliny jest możliwa w pomieszczeniu w doniczce. Aby wyhodować awokado należy wyjąć pestkę z owocu. Pestka powinna być sadzona do podłoża lekkiego, o odczynie obojętnym. Pestkę należy umieścić w ziemi węższym końcem do góry. Końcówka pestki powinna lekko wystawać ponad warstwę podłoża. Doniczkę można okryć folią aby utrzymać wysoką wilgotność i temperaturę. Młode rośliny dobrze jest nawozić co 2 tygodnie. Do tego zabiegu najlepiej jest stosować nawozy wieloskładnikowe. Dzięki temu poprawimy wzrost rośliny i dostarczymy niezbędne składniki. Roślina nie lubi niskich temperatur. Najlepiej rośnie w stałej temperaturze ok. 23°C. Zimą powinno się obniżyć temperaturę. Awokado wchodzi w okres spoczynku. Temperatura nie powinna jednak spaść poniżej 10°C.

Drukuj do PDF

Komentarze

Informacje

Grupa:
Drzewa owocowe
Rodzaj:
Persea
Nasłonecznienie:
Słoneczne
Stanowisko:
Jasne, słoneczne
Odczyn podłoża:
Obojętny
Kolor kwiatów:
Żółty
Kolor liści:
Zielony
Autor:
karolina

Zdarzenia

Wybierz zdarzenia, które chcesz dodać do przypomnień.

Zaznacz/ odznacz wszystkie
Rozmnażanie
Od 2016-03-10 do 2016-04-29
Nawożenie
Od 2016-03-24 do 2016-06-23