To gatunek krzewu dorastającego do 2,5 m wysokości. Liście są ciemnozielone, jesienią przebarwiają się na pomarańczowy lub czerwony kolor. Roślina wytwarza białe kwiaty w maju. Owoce są jadalne, pojawiają się na początku września. Aronię można uprawiać na stanowisku słonecznym oraz w półcieniu. Wymaga gleb przepuszczalnych i próchniczych. Krzew ma małe wymagania nawozowe jednak warto dokarmiać rośliny nawozami wieloskładnikowymi. Dzięki temu zabezpieczamy roślinę przed ewentualnymi objawami niedoboru niektórych składników pokarmowych a także możemy uzyskać wysokiej jakości owoce. Zaleca się ciąć aronię, jednak nie jest to zabieg konieczny. Poprawi to plonowanie rośliny dlatego warto go przeprowadzić. Krzew dość silnie się zagęszcza dlatego należy przerzedzić koronę rośliny. Ważne jest również przycinanie zbyt wyrośniętych pędów. Należy również systematycznie usuwać pędy chore lub uschnięte. Dzięki cięciu krzew będzie dobrze doświetlony oraz uzyskamy wysoki i dobrej jakości plon.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie
Aronia