Agrest jest krzewem owocowym, który jest blisko spokrewniony z porzeczkami. W przeciwieństwie do nich, pędy agrestu pokryte są cierniami. Kwiaty są drobne o białej barwie. Owoce w zależności od odmiany są barwy zielonej, czerwonej i żółtej. Agrest wymaga gleb żyznych i próchniczych. Rośliny wymagają cięcia. W pierwszym roku po posadzeniu należy wyciąć wszystkie pędy u podstawy nad drugim oczkiem. Dzięki temu uzyskamy mocne, zdrowe pędy. Później należy systematycznie przycinać wyrastające pędy a uschnięte usuwać. W kolejnych latach uprawy aby pobudzić krzewienie można przycinać zdrowe pędy na ok. 40 cm. W uprawie agrestu może pojawić się choroba zwana amerykańskim mączniakiem agrestu. Objawy pojawiają się na liściach, owocach i pędach w postaci białego nalotu. Grzyb zimuje na pędach, aby więc zwalczać chorobę porażone pędy należy wycinać i spalać. Gdy choroba zbyt się rozprzestrzeni należy zastosować chemiczną ochronę. Oprysk odpowiednim preparatem wykonuję się przed kwitnieniem, a następny po zbiorze owoców.
Drukuj do PDFKomentarze
Informacje
Zdarzenia
Zaznacz/ odznacz wszystkie
Agrest